Friday, February 27, 2009

TANDA KEKOTORAN HATI

3 tanda kekotoran hati ialah…

1. Dengki

Amat cepat dengki dengan rezeki dan kemajuan orang lain. Bukan sekadar cemburu, tapi berusaha menjatuhkan sesiapa saja yang didengki olehnya. Orang sebegini bijak bersandiwara dan boleh dikatakan talam dua muka.... suka menikam orang dari belakang.

2. Tamak

Asyik mahu membolot semua kelebihan yang ada, termasuklah prasarana awam yang semua orang boleh menggunakannya tetapi ia merasakan dia lebih layak mendapat lebih berbanding orang di sekelilingnya.

Orang yang tamak tak pernah bersyukur dengan apa yang ada, bahkan mereka merasa nikmat yang ada masih belum cukup. Oleh kerana itu, mereka sentiasa berusaha membolot hak milik orang lain dengan apa cara sekalipun, tak kira dengan walau caranya haram.

3. Banyak Bercakap Seolah-olah Dia Tahu Semua Perkara.

Biasanya orang sebegini mahu dirasakan kehadirannya penting... seolah-olah kalau dia tak de... semua kerja tak boleh jalan.

Oleh itu, dia akan banyak bercakap, sangat banyak untuk memperlihatkan yang dia tahu banyak perkara dan mahu memberitahu minda orang bahawa dia boleh bercerita pasal apa saja.

Tapi, dia tak pernah ambil tahu sama ada apa yang dia ceritakan itu bohong, khabar angin atau fakta atau pun benda yang diperkatakan itu sememangnya orang lain dah tahu.....

Anda perlu berhati-hati dengan orang sebegini, kerana mereka bijak membuat fitnah dan pandai berlakon. Dia pandai membuat fakta dan biasanya, lebih banyak bercakap daripada bertindak melakukan apa-apa. Biasanya boleh dikatakan PENYIBUK urusan orang lain dan kerja sendiri????? Hampehhhhhh....

Muhasabah diri Anda. Andai sikap sebegini ada pada Anda, ubah segera hari ini juga!.

Pilih untuk menjadi orang yang cemerlang.

Cemerlang dari segi sikap, perangai, tutur kata dan fikiran.

PERHHHHH>>> Lega rasanya....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...